У чому відмінність буддизму від християнства?

Обидві релігії мають фундаментальні відмінності, починаючи з монотеїзму. У буддизм відсутній теїзм (відсутність існування бога-творця), який йде врозріз з вченням про Бога християнстві. Важлива також відмінність ідей про карму. Буддизм не коментує розп'яття Ісуса як історичну подію.

У чому головна відмінність буддизму з інших релігій?

У відмінність від двох інших найбільших світових релігій (християнства та ісламу), буддизм — нетеїстична релігія, тобто заперечення існування Бога-творця і вічної душі.

Кому поклоняються у буддизмі?

Буддисти махаяни стали поклонятися буддам і бодхісаттвам, що живуть у Чистих землях, і зі зростанням культу Будди Амітабхі віра зайняла центральне місце в буддійської практиці. У японському буддизм Чистою Землі вважалося, що плідна лише справжня довіра Будді Амітабхе.

У чому різниця між індуїзмом та буддизмом?

У індуїзмі як у віровченні існує пантеон з безлічі богів і богоподібних істот, тоді як у буддизм проповідується вчення про те, що людина здатна роботою над собою піднятися до рівня богоподібності, так званого просвітлення.

Чому буддисти не вірять у Бога?

У буддистської літературі віра в Бога-Творця (іссара-німмана-вада) часто згадується і відкидається поряд з іншими причинами, що помилково наводяться для пояснення походження світу. Крім того, ніде у палійському каноні буддам не приписується здатність до створення всесвіту, до порятунку та відплати.

У чому особливості буддизму?

Індійські релігійні мислителі характеризували буддизм трьома основними ознаками (трилакшана), що відрізняють його від інших релігій: визнання непостійності світу (анитья); відсутність вічної душі (анатта) та визначення життя як страждання (духка).

Чим буддизм принципово відрізнявся від індуїзму та інших сучасних релігій?

Головна відмінність – сприйняття світу як ілюзії. Не всі традиції всередині буддизму дотримуються концепції повної нереальності світу, але ця ідея відрізняє його від багатьох інших релігій. Бога з великої літери в буддизм ні, зате боги з маленької є як клас істот, які трохи відрізняються від демонів.

Чий бог Будди?

Будда, згідно з базовими уявленнями буддизму, є не бога, «посередника між людьми та вищими силами» або рятівника, а вчителя, який має здатність вивести розумні істоти з сансари.

admin

Back to top